Banking Jobs/ Railway Jobs

Last Update:-26/10/2025

Comprehension All Questions SSC MTS 2023 SET-III

  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.
Language is (1)_______ of the most fundamental aspects of human communication and interaction. It allows people from different cultures to connect and (2) _______ ideas. While many individuals grow up learning just one language, there are a variety of reasons why learning a second language can be beneficial. (3) _________, it can improve cognitive abilities, enhance job prospects and facilitate travel and cultural immersion. (4)________ proficiency in a second language is an invaluable asset for personal growth as well as professional development. Audio-video mediums such as (5)_______ are among the best ways to learn a second language as they allow learners to engage with cultural content.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. two

B. one

C. three

D. four

Answer:B) one



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. share

B. shares

C. shared

D. sharing

Answer:A) share



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. Therefore

B. As it is

C. For example

D. However

Answer:C) For example



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. Acquiring

B. Acquires

C. Acquire

D. Acquired

Answer:A) Acquiring



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. podcasts

B. books

C. films

D. images

Answer:C) films



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in the blanks.
Kasturi went to the garden looking for her mother. Her dog Rex was waiting (1)____ her. Kasturi picked up a stick and threw it. Rex (2)______ the stick and brought it back. Kasturi ran (3)___ the house. Rex chased her. Kasturi ran through the garden and Rex (4)____ her. Mother yelled at both of them. She told them to stay (5)______ of the garden and play somewhere else. Kasturi apologised to her mother. She went for a bike ride while Rex ran next to the bike.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. For

B. to

C. with

D. by

Answer:A) for



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. threw

B. chased

C. chases

D. throws

Answer:B) chased



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. in

B. about

C. around

D. round

Answer:C) around



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. obey

B. listen

C. followed

D. came

Answer:C) followed



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. in

B. of

C. out

D. from

Answer:C) out



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Democracy is a form of government where the power lies ______(1) the people. It is based on the principles of equality, freedom and the rule of law. In a democratic society, ______(2) have the right to participate in the decision-making process, _________(3) directly or through elected representatives. Democracy also allows for the ________(4) of individual rights and liberties. While democracy is not without its challenges, such as the need to balance competing interests and the risk of ___________(5) movements, it remains one of the most widely embraced forms of government around the world.

1. Select the most appropriate option to fill in blank no. 1.


A. towards

B. by

C. on

D. with

Answer:D) with



 2. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.


A. lawyers

B. humans

C. citizens

D. politicians

Answer:C) citizens



 3. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.


A. either

B. however

C. neither

D. also

Answer:A) either



 4. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.


A. delimitation

B. proscription

C. protection

D. diversion

Answer:C) protection



 5. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.


A. marginal

B. elitist

C. negligible

D. populist

Answer:D) populist



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Environmental pollution is a growing (1)________ all around the world as it poses significant risks to human health and ecosystems. The (2)________ of environmental pollution vary from natural causes such as volcanic emissions to human actions, including industrialisation, transportation, energy production and agricultural practices. (3)___________ of these activities, pollutants are released into the air, water bodies and soil leading to harmful effects such as respiratory diseases, loss of biodiversity and climate change. One of the primary causes of environmental pollution is human attitudes towards sustainability (4)_______ their lack of environmental awareness. Human activities that harm the environment and ecosystem often result from individual choices (5)_______ driving or using single-use plastics.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. interest

B. duty

C. concern

D. charge

Answer:C) concern



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. source

B. sourcing

C. sources

D. sourced

Answer:C) sources



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. Since

B. However

C. As a result

D. Therefore

Answer:C) As a result



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. and

B. but

C. since

D. was

Answer:A) and



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. example

B. while

C. instance

D. like

Answer:D) like



No comments:

Post a Comment

Central Govt Jobs/ Private Company Jobs


Central Govt Job Private Company Jobs

RRB NTPC Vacancy 2025 5810-Post

BEL EAT & Technician-C Vacancy 162-Post

ONGC Apprentice Vacancy 2623-Post

ISRO SDSC Various Vacancy 141-Post

CAT Jr Account Officer & Various Vacancy

BECIL Various Vacancy 2025

NTPC Mining Executive & AMS Vacancy

Central Warehouse JPA & Je Executive Vacancy

CERC Various Vacancy 2025

CSIR NML Apprentice Vacancy

BEL EAT & Technician Vacancy 15-Post

RNSB Jr Executive Trainee Vacancy

Territorial Army Soldier Vacancy 716-Post

Indian Army 10+2 TES 2025 90-Post

Territorial Army Soldier Vacancy 1426-Post

RRC NER Apprentice Vacancy 1104-Post

RITES Sr Technical Asst Vacancy 600-Post

Federal Bank Officer Vacancy 2025

PGCIL Officer Trainee Vacancy 2025

SECL Asst Foreman Vacancy 543-Post

NSUT Asst Professor Vacancy 184-Post

SECL Mining Sirdar & Jr Overmann Vacancy 595-Post

RRC NER Sports Quota Vacancy 2025

RVNL Manager Vacancy 2025

Chittaranjan Locomotive TGT & PRT Vacancy

BSF Constable GD Vacancy

Army TGC-143 2025 Vacancy

IPPB GDS Vacancy 2025

NBARD Specialist Vacancy

South Indian Bank JO & BPO Vacancy

ECIL Various Vacancy 2025

DGEME Steno, MTS & Various Vacancy 2025 69-Post

BRO Various Vacancy 542-Post

Reliance Industry Ltd Diploma Engineer Trainee Vacancy 2024

Cipla Company Junior Operator- Packing, Junior Officer- packing, Junior Operator- Production & Various Vacancy 2024

Vedenta Technology Construction Manager, Sr. Engineer, DAS Engineer, Field Engineer & Performance Engineer Vacancy 2024

Reliance Retail Castomer Service Associate Vacancy 2024

Vedanta Aluminium Head Sales Accounting, Mining Surveyor Vacancy 2024

Reliance Jio Customer Service Recruitment 2024

Larsen & Toubro (L&T) Accountant, Site Engineer, Manager, Project Engineer & Various Vacancy 2024

Jaypee Group (JP Power) General Manager, HR Head & HR Manager Vacancy 2024

Tech Mahindra IT Jobs Team Leader, Software Engineer, Tech Lead, Security Analyst & Various Vacancy 2024

Tata Steel Manager F&A, Medical Officer Vacancy 2024

Jindal Steel & Power Various Vacancy 2024

Adani Group Manager, Engineer, Team Member & Various Vacancy 2024

Jaypee India Ltd Sales Manager, Purchase Executive, ITI Fitter, Casting, Forging, Diploma Mechanical Jobs 2024

Maruti Suzuki ITI Workman Recruitment 2024

Vodafone Idea Ltd Manager & Various Vacancy 2024

Mahindra Customer Care Jobs 2024

Mahindra Manufacturing Sector Assistant Manager, Safety Officer & Various Vacancy 2024

Admit Card/ Result


Admit Card Result

NHPC Non Executive Exam City/Admit Card

IB SA/MT Exam City/Admit Card

BEL Trainee Engineer Admit Card

CGPEB Tracer Vacancy 2025 Admit Card

RBI Officer Gr-B Admit Card

ISRO ICRB Scientist Engineer Admit

PGCIL Field Engineer & Supervisor Admit

APSCOB Manager & Staff Asst Admit

Patna High Court Forman Admit

OSSC LTR Teacher CV Admit

UKPSC DSO Admit Card

WBPSC WBSC 2023 Gr-A & B PT Admit

WBMSC Sub Asst Engineer Exam Admit

WBJEEB ANM & GNM Admit

Bank of Maharashtra Generalist Exam admit

IFSCA Gr-A Admit Card

HPCB System Analyst Interview Admit

AIIMS CRE Skill Test Admit

Oil India Jr Office Asst Admit

CGPEB Ward Boy & Aaya Exam Admit

RPSC Asst Statistical officer Admit

RPSC Asst Agriculture Officer Admit

RMLIMS Nursing Officer Admit Card

Kolkata Police DEO Exam Admit

SSC Delhi Police SI CPO Final Result

IBPS SO 2025 Result

CGPSC Mining Inspector Result

GPSC Asst Professor Result

Gujarat High Court Librarian Result

KPSC Civil Excise Officer Result

MSETCL Superintending Engineer Result

OPSC Asst Director Result

OSSSC Teacher & Sevika Vacancy Result

RSMSSB Livestoke Asst Result

RSMSSB RMES NHM Paramedical Result

RSMSSB ANM Result

RPSC RAS/RTS 2023 Final Result

RSMSSB JTA & Account Asst Result

UPSSSC Panchayet Officer Result

WBCS 2022 Gr-D Result

WBPSC JE 2022 Result

WBPSC Clerkship 2023 Result

UPSSSC Agri Technical Asst 2024 Result

AAI Sr Asst & Jr Asst Result

NHPC Trainee Officer Result

NHPC Trainee Engineer Result

AAI Jr Executive Result

Semi Conductor Lab Asst Result

NHPC Apprentice Result

Supreme Court Jr Court Asst Result