Banking Jobs/ Railway Jobs

Last Update:-07/10/2025

Comprehension All Questions SSC MTS 2023 SET-VI

  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Medical hand practices have been an integral part of healthcare for centuries, but with technological advancements, machines are (1)________ taking over. Robotic surgeries, for instance, have become increasingly popular, allowing surgeons to perform complex (2)________ with minimal invasive techniques. Machine learning and artificial intelligence have transformed medical diagnosis by analysing large amounts of patient data and providing highly detailed medical images. However, there are still challenges to overcome in the use of these technologies in healthcare. For example, the cost of purchasing and maintaining medical machines can be high, and there are concerns around the ethical use of AI in medicine. Nonetheless, it is clear that medical hand practices are (3)________ to machines, and these developments have the potential to revolutionise the healthcare industry. Additionally, the use of telemedicine and remote monitoring devices allows patients to receive medical care from the (4)________ of their homes, particularly beneficial for those in rural or remote areas. Furthermore, medical machines provide healthcare professionals with real-time information, (5) ________ them to make informed decisions and adjust treatment plans accordingly.

1. Select the most appropriate option to fill in blank no. 1.


A. deliberately

B. gradually

C. partially

D. sincerely

Answer:B) gradually



 2. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.


A. therapies

B. diagnosis

C. procedures

D. analysis

Answer:C) procedures



 3. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.


A. diminishing

B. stagnating

C. evolving

D. depleting

Answer:C) evolving



 4. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.


A. comfort

B. locality

C. range

D. inconvenience

Answer:A) comfort



 5. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.


A. enabling

B. neglecting

C. adapting

D. reimagining

Answer:A) enabling



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

(1)___ the breakfast table the next morning, there was no sign of my wife. I (2)___ she was sleeping late, but Gladolia, upon being questioned, only (3)___ her head, (4)___ something, and turned the whites of her eyes up to the ceiling. I was glad when the meal was (5)___ and hurried to the library for another try at that story.

1. Select the most appropriate option to fill in blank no. 1.


A. Upon

B. Above

C. On

D. At

Answer:D) At



 2. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.


A. accepted

B. decided

C. examined

D. concluded

Answer:D) concluded



 3. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.


A. shook

B. rotated

C. adjusted

D. stirred

Answer:A) shook



 4. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.


A. mugged

B. muffed

C. muttered

D. mutilated

Answer:C) muttered



 5. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.


A. undone

B. over

C. removed

D. through

Answer:B) over



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Fruits and vegetables contain important vitamins, minerals and plant (1)________. They also contain fibre. There are many (2)________ of fruits and vegetables available and many ways to prepare, cook and serve them. A diet (3)_____ in fruit and vegetables can help protect you against cancer, diabetes and heart disease. Eat five kinds of vegetable and two kinds of fruit every day for good health. Most Indians do not eat (4)________ fruit and vegetables. When buying and serving fruit and vegetables, aim for variety to get the most (5)________ and appeal.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. organisms

B. residue

C. chemicals

D. bacteria

Answer:C) chemicals



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. uses

B. traits

C. varieties

D. characters

Answer:C) varieties



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. varied

B. immersed

C. rich

D. content

Answer:C) rich



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. enough

B. some

C. plenty

D. many

Answer:A) enough



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. nutrients

B. assortment

C. advancement

D. fun

Answer:A) nutrients



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

There will only be two types of human beings in the future: the minority having enormous brains and (1)________ bodies, and the majority with tiny brains and muscular bodies. The size of the average brain will (2)________ diminish; not because of our innate laziness, but because of our over-concern about our physical appearance. In the old days, most people dreamt of having shelter and a stable food supply. As we no longer struggle for the basic (3)________, our dreams focus instead on the search for physical beauty, how to obtain and maintain the ‘ideal body shape’ and healthy life the media promotes. Physical beauty will become the main goal of the majority. They’ll do exercises every day, taking (4)________ to maintain their shape while not noticing that their brains are shrinking. Actually, there is no doubt that they’ll work (5)________ hard to make their brains smaller.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. mine

B. tiny

C. cute

D. minor

Answer:B) tiny



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. properly

B. Slightly

C. gradually

D. appropriately

Answer:C) gradually



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. amenities

B. facilities

C. necessities

D. identities

Answer:C) necessities



 4.. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. additives

B. nutrition

C. preservatives

D. nutrients

Answer:D) nutrients



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. extremely

B. rarely

C. so

D. impishly

Answer:A) extremely



No comments:

Post a Comment

Central Govt Jobs/ Private Company Jobs


Central Govt Job Private Company Jobs

DGEME Steno, MTS & Various Vacancy 2025 69-Post

BRO Various Vacancy 542-Post

NLC India Apprentice Vacancy 1101-Post

CCL Apprentice Vacancy 2025 1180-Post

CDAC Various Vacancy 2025 600+ Post

RRC NCR Sports Quota Vacancy 2025 46-Post

UPSC Engineering Services Exam 474-Post

SSC HC Ministerial Vacancy 509-Post

RRB NTPC Graduate Vacancy 5000-Post

NTPC Under Graduate Vacancy 3050-Post

RRB Junior Engineer Vacancy 2570-Post

RRC NWR Apprentice Vacancy 2094-Post

RRC ECR Apprentice Vacancy 1149-Post

DGEME Group-C Vacancy 194-Post

NHIDCL Deputy Manager Vacancy 34-Post

SSC Delhi Police SI Vacancy 3073-Post

Gujarat Metro Engineer & Various Vacancy

SSC Constable Driver Vacancy 2025

SSC Head Constable Vacancy 2025

Canara Bank Apprentice Vacancy 3500-Post

DRDO Apprentice Vacancy 195-Post

ECGC Apprentice Vacancy 25-Post

RSNB Peon Vacancy 2025

BEL Trainee Engineer Vacancy 610-Post

Indian Bank SO Vacancy 171-Post

SSC Delhi Police Constable Vacancy 2025 7565-Post

RRC ECR Sports Quota Vacancy 2025

Bank Of Baroda Manager Vacancy

DRDO SSPL MTS & Project Asst Vacancy

EMRS Teaching & Non-Teaching Vacancy 7267-Post

Reliance Industry Ltd Diploma Engineer Trainee Vacancy 2024

Cipla Company Junior Operator- Packing, Junior Officer- packing, Junior Operator- Production & Various Vacancy 2024

Vedenta Technology Construction Manager, Sr. Engineer, DAS Engineer, Field Engineer & Performance Engineer Vacancy 2024

Reliance Retail Castomer Service Associate Vacancy 2024

Vedanta Aluminium Head Sales Accounting, Mining Surveyor Vacancy 2024

Reliance Jio Customer Service Recruitment 2024

Larsen & Toubro (L&T) Accountant, Site Engineer, Manager, Project Engineer & Various Vacancy 2024

Jaypee Group (JP Power) General Manager, HR Head & HR Manager Vacancy 2024

Tech Mahindra IT Jobs Team Leader, Software Engineer, Tech Lead, Security Analyst & Various Vacancy 2024

Tata Steel Manager F&A, Medical Officer Vacancy 2024

Jindal Steel & Power Various Vacancy 2024

Adani Group Manager, Engineer, Team Member & Various Vacancy 2024

Jaypee India Ltd Sales Manager, Purchase Executive, ITI Fitter, Casting, Forging, Diploma Mechanical Jobs 2024

Maruti Suzuki ITI Workman Recruitment 2024

Vodafone Idea Ltd Manager & Various Vacancy 2024

Mahindra Customer Care Jobs 2024

Mahindra Manufacturing Sector Assistant Manager, Safety Officer & Various Vacancy 2024

Admit Card/ Result


Admit Card Result

Bank of Maharashtra Generalist Exam admit

IFSCA Gr-A Admit Card

HPCB System Analyst Interview Admit

AIIMS CRE Skill Test Admit

Oil India Jr Office Asst Admit

CGPEB Ward Boy & Aaya Exam Admit

RPSC Asst Statistical officer Admit

RPSC Asst Agriculture Officer Admit

RMLIMS Nursing Officer Admit Card

Kolkata Police DEO Exam Admit

OPSC Odisha Civil Services Exam 2025 Admit Card

BHEL Artisan Vacancy 2025 Admit Card

RRB ALP Vacancy 2024 DV/Upload Documents Admit Card

IB JIO Exam City Information/ Admit Card

RRB NTPC Vacancy 2024 Graduate Level CBT-II Admit Card

IBPS Probationary Officer Vacancy 2025 Mains Admit Card

BEML Non Executive Vacancy 2025 Admit Card

Punjab Police Constable Vacancy 2025 PMT/PST Admit Card

UPPSC Combined Upper Subordinate Services Examination 2025 Admit Card

MPESB Primary School Teacher Selection Test 2025 Admit Card

IBPS PO 2025 Score Card

BSCB Clerk Exam Result

Konkon Railway Various Vacancy Result

Mazagon Dock Apprentice Result

BSPHCL Technician Gr-III Result

BSPHCL Clerk & Store Asst Result

Bihar Sachivalaya ABO Result

Faridabad Court Clerk Result

JKSSB Various Vacancy (02 OF 2022) Result

JKSSB Constable Result

Mizoram PSC UDC Result

UPSC NDA-II Exam 2025 Result

Territorial Army Officer Vacancy 2025 Result

AIIMS Nursing Officer (NORCET-9) Vacancy 2025 Mains Result

RRB ALP 2024 CBAT Result

UCO Bank SO Final Result

NMDC Various Vacancy 2025 Result

AIIMS CRE 2025 Result

PFRDA Officer Gr-A Result

WBCS 2023 Mains Result

WBCS 2022 Gr-C Final Result

WBBPE TET 2023Result

Kolkata Police SI 2023 Result

UPSSSC Jr Analyst Food Result