Banking Jobs/ Railway Jobs

Last Update:-07/10/2025

Census 2011





Welcome To Govt Job Analysis


Census 2011
(Total Population of India-1,21,08,54,977)




All States & UT

State/ UT

Population

Area (Sq.Km)

Density (Sq.Km)

Literacy Rate (%)

Literacy Rate Male/ Female (%)

Uttar Pradesh 19,98,12,344 2,40,928 829 67.68 77.28/ 57.18
Maharashtra 11,23,74,333 3,07,713 365 82.34 88.38/ 75.87
Bihar 10,40,99,452 94,163 1,106 61.8. 71.20/ 51.50
West Bengal 9,12,76,115 88,752 1,028 76.36 81.69/ 70.54
Andhra Pradesh (Including Telengana) 8,45,80,777 2,75,045 308 67.02 74.88/ 59.15
Madhya Pradesh 7,26,26,809 3,08,252 236 69.32 78.73/ 59.24
Tamil Nadu 7,21,47,030 1,30,060 555 80.09 86.77/ 73.44
Rajasthan 6,85,48,437 3,42,239 200 66.11 79.19/ 52.12
Karnataka 6,10,95,297 1,91,791 319 75.36 82.47/ 68.08
Gujarat 6,04,39,692 1,96,244 308 78.03 85.75/ 69.68
Odisha 4,19,74,218 1,55,707 270 72.87 81.59/ 64.01
Kerala 3,34,06,061 38,852 860 94.00 96.11/ 91.07
Jharkhand 3,29,88,134 79,716 414 66.41 76.84/ 55.42
Assam 3,12,05,576 78,438 398 72.19 77.85/ 66.27
Punjab 2,77,43,338 50,362 551 75.84 80.44/ 70.73
Chattisgarh 2,55,45,198 1,35,192 189 70.28 80.27/ 60.24
Haryana 2,53,51,462 44,212 573 75.55 84.06/ 65.94
Delhi 1,67,87,941 11,320 1,483 86.21 90.94/ 80.76
Jammu & Kashmir 1,25,41,302 2,22,236 56 67.16 76.75/ 56.43
Uttarakhand 1,00,86,292 53,483 189 78.82 87.40/ 70.01
Himachal Pradesh 68,64,602 55,673 123 82.80 89.53/ 75.93
Tripura 36,73,917 10,486 350 87.22 92.53/ 82.73
Manipur 27,21,756 22,327 128 76.94 83.58/ 70.26
Nagaland 19,78,502 16,579 119 79.55 82.75/ 76.11
Goa 14,58,545 3,702 394 88.70 92.65/ 84.66
Arunachal Pradesh 13,83,727 83,743 17 65.38 72.55/ 57.70
Puducherry 12,47,953 2,547 490 85.85 91.26/ 80.67
Mizoram 10,97,206 21,081 52 91.33 93.35/ 89.27
Chandigaarh 10,55,450 9,258 114 86.05 89.99/ 81.19
Sikkim 6,10,577 7,096 86 81.42 86.55/ 75.61
Andaman & Nicobar 3,80,581 8,249 46 86.63 90.27/ 82.43
Dadra & Nagar Haveli 3,43,709 700 491 76.34 85.17/ 64.32
Daman & Diu 2,43,247 2,191 111 87.10 91.54/ 79.55
Lakshadweep 64,473 2,149 30 91.85 95.56/ 87.95

****Noted:- All data collected form Govt of India Official Webportal- Census of India.


Important Note

***Census of India was started in 1872 during Lord Mayo.
***Regular Census in India was started 1881 during Lord Ripon.
***World first Country conducted Census- Sweden (1749).
***World First Country who started decentrial census- America (1790)
***Census is a union subject under- Article 246 (Schedule 7) Indian Constitution.
***Census 2011 was 7th edition of Independent India.
***Starting to Last- 15th Census.
***The Mascot of Census 2011- Enumerator Teacher
***2011 Census Motto- Our Census, Our Feature
***2011 Census Commissioner- Dr. C. Chandramouli
***Cost of Census 2011- 2200 cr
***First Digital Census- 2021 (8th Census)
***According to 2011 census Literacy rate in India-74.04% (82.14-Male/ 65.46-Female)
***According to 2011 census highest Literacy rate(State)- Kerala(93.91%)
***According to 2011 census highest Literacy rate (UT)-Lakshadweep(92.28%)

Important Questions




 1. In how many languages will the next census 2021 be conducted?


A. 16

B. 12

C. 24

D. 20

Answer:A) 16



 2. 16th census Commissioner-


A. B.V. Balamkrishna

B. D.Y.Chandrachur

C. Dr C. Chandramouli

D. Shri Vivek Joshi

Answer:D) Shri Vivek Joshi



 3. 16th Census Motto-


A. Our Census Our People

B. Our Census Our Nation

C. Our Census, Our Feature

D. Public Welfare through public participation

Answer:D) Public Welfare through public participation



 4. According to census 2011, how many district are included?


A. 620

B. 640

C. 650

D. 600

Answer:B) 640



 5. According to 2011 census most popular district in India?


A. Thane

B. Guntur

C. Nort 24 Parganas

D. Purulia

Answer:A) Thane



 6. Whic state/UT with least population (Density)


A. Assam

B. Mizoram

C. Sikkim

D. Arunachal Pradesh

Answer:D) Arunachal Pradesh



 7. According to 2011 census, highest population density state?


A. West Bengal

B. Bihar

C. Kerala

D. Tamil Nadu

Answer:B) Bihar



 8. According to 2011 census, highest population density UT?


A. Andaman & Nicobar

B. Delhi

C. Dadra & Nagar Haveli

D. Bihar

Answer:B) Delhi



 9. According to 2011 census, which state hold 2nd hight literacy rate?


A. Kerala

B. Mizoram

C. Lakshadweep

D. Delhi

Answer:B) Mizoram



 10. Which state whose population growth rate has been negative according to census 2011?


A. Nagalana

B. Lakshadweep

C. Mizoram

D. Manipur

Answer:A) Nagalana



 11. According to 2011 census, which state has had the highest decadal population rate?


A. Uttar Pradesh

B. Arunachal Pradesh

C. Meghlaya

D. Delhi

Answer:C) Meghlaya



 12. According to 2011 census, which state has had the 2nd highest decadal population rate?


A. Uttar Pradesh

B. Arunachal Pradesh

C. Meghlzyz

D. Delhi

Answer:B) Arunachal Pradesh



 13. According to 2011 census, which state/UT has literacy rate of more than 90%?


A. Kerala

B. Lakshadweep

C. Mizoram

D. All of the above

Answer:D) All of the above



 14. According to 2011 census, which UT has the highest population growth rate?


A. Delhi

B. Dadra & Nagar Haveli

C. Daman & Diu

D. None of the above

Answer:B) Dadra & Nagar Havel



 15. According to 2011 census, which State has the highest population growth rate?


A. Meghlaya

B. Punjab

C. West Bengal

D. Bihar

Answer:A) Meghlaya



 16. According to 2011 census, which is the largest tribal group?


A. Kol

B. Vile

C. Munda

D. Santhal

Answer:B) Vile



 17. First census of India was started by James Princep from____________


A. Kilkata & Goa

B. Allahabad & Banaras

C. Kolkata & Delhi

D. Coachin & Allahabad

Answer:B) Allahabad & Banaras



 18. Which COuntry has the lowest population density?


A. China

B. Japan

C. Finland

D. Greenland

Answer:D) Greenland



 19. According to 2011 Census, what percentage of India's population lives in Uttar Pradesh?


A. 12%

B. 14%

C. 17%

D. 18.5%

Answer:C) 17%



 20. The most desnsity populated country of South America is________.


A. Brazil

B. Peru

C. Bolivia

D. Ecuador

Answer:D) Ecuador



 21. According to 2011 census highest SC population state__________


A. West Bengal

B. Uttar Pradesh

C. Bihar

D. Jharkhand

Answer:B) Uttar Pradesh (According to All India Sc population UP-20.69 %)



 22. According to 2011 census, which state with the lowest Urban population in India?


A. Sikkim

B. Meghlaya

C. Arunachal Pradesh

D. Mizoram

Answer:A) Sikkim



 23) All India urbanization increased from previous census?


A. 28.54%

B. 27.81%

C. 29.35%

D. 30.21%

Answer:B) 27.81%



 24. According to 2011 census sex ratio in rural India__________.


A. 927

B. 954

C. 879

D. 949

Answer:D) 949



 25. According to 2011 census sex ratio in urban India__________.


A. 927

B. 929

C. 879

D. 949

Answer:B) 929



 26. According to 2011 census muslim populationin India________.


A. 16.49%

B. 21.34%

C. 14.2%

D. 17.8%

Answer:C) 14.2%



 27. According to 2011 census, the number of villages in India is located among?


A. 4,49,481

B. 5,49,481

C. 6,59,481

D. 6,49,481

Answer:D) 6,49,481 (640-Dist/ 5924-Sub Dist/ 5767-Tehsils/ 7935-Town)



 28. Which is the smallest state of India in terms of population size?


A. Sikkim

B. Nagaland

C. Dadra & Nagar Haveli

D. Mizoram

Answer:A) Sikkim



 29. No SC cast populated State_____________


A. Nagaland

B. Arunachal Pradesh & Lakshadweep

C. Andaman & Nicobar

D. All of the above

Answer:D) All of the above



 30. No Scheduled Tribe cast populated state__________


A. Punjanb & Delhi

B. Haryana & Chandigarh

C. Puducherry

D. All of the above

Answer:D) All of the above



 31. Highest ST cast populated state___________.


A. Jharkahnd

B. Bihar

C. West Bengal

D. Madhya Pradesh

Answer:D) Madhya Pradesh



 32. Highest ST cast populated UT___________.


A. Chandigarh

B. Daman & Diu

C. Andaman & Nicobar

D. Lakshadweep

Answer:D) Lakshadweep



 33. According to 2011 census, in which state there is the largest difference in Male & Female literacy?


A. West Bengal

B. Rajasthan

C. Bihar

D. Jharkhand

Answer:B) Rajasthan



 34. According to 2011 census, which UT the Female population is more than Male population?


A. Puducherry

B. Delhi

C. Rajasthan

D. Bihar

Answer:A) Puducherry (1037 Female/1000 Male)



 35. According to 2011 Census smallest UT in India__________.


A. Lakshadweep

B. Andaman & Nicobar

C. Daman & Diu

D. Dadra & Nagar Haveli

Answer:A) Lakshadweep



 36. Most literacy district in India____________


A. North-24 Parganas (West Bengal)

B. Serrchhip (Mizoram)

C. Thruvananthapuram (Kerala)

D. Kottayam (Kerala)

Answer:B) Serrchhip (Mizoram)



 37. Which UT with the highest decadal population growth rate?


A. Lakshadweep

B. Andaman & Nicobar

C. Daman & Diu

D. Dadra & Nagar Haveli

Answer:D) Dadra & Nagar Haveli



 38. Which UT with the lowest decadal population growth rate?


A. Lakshadweep

B. Andaman & Nicobar

C. Daman & Diu

D. Dadra & Nagar Haveli

Answer:A) Lakshadweep



 39. Which State/UT of India have the highest SC & ST population in the total population?


A. Lakshadweep & Delhi

B. Delhi & Punjab

C. Lakshadweep & Meghlaya

D. Lakshadweep & Punjab

Answer:D) Lakshadweep & Punjab



 40. According to 2011 census, A person who work more than _____days in a Years is considered as 'key employee'.


A. 172

B. 170

C. 150

D. 183

Answer:D) 183



 41. According to 2011 census, annual growth rate in Indias population form 2001-2011?


A. 2.94 %

B. 2.64 %

C. 1.94 %

D. 1.64 %

Answer:D) 1.64



 42. According to 2011 census, child sex ratio____________


A. 919/1000

B. 994/1000

C. 987/1000

D. 912/1000

Answer:A) 919/1000



 43. Which are the top three state of India in Terms of Area?


A. Rajasthan, MP & Uttar Pradesh

B. Rajasthan, MP & Maharashtra

C. Rajasthan, MP & Chattisgarh

D. Rajasthan, Uttar Pradesh & Maharashtra

Answer:B) Rajasthan, MP & Maharashtra



 44. According to 2011 census, what is the percentage of Indians Still living in villages?


A. 68.8%

B. 69.94%

C. 34.56%

D. None of the above

Answer:A) 68.8%



 45. According to 2011 census, what is the percentage of Indians Still living in Urban Areas?


A. 27.79%

B. 27.0%

C. 35.2%

D. 31.2%

Answer:D) 31.2%



 46. According to 2011 census, what is the percentage of Indians Still living in NCR Rural areas?


A. 3.1%

B. 2.1%

C. 3.5%

D. 2.6%

Answer:B)2.1%



 47. According to 2011 census, what is the percentage of Indians Still living in NCR Urban areas?


A. 8.59%

B. 11.4%

C. 7.6%

D. 7.9%

Answer:C) 7.6%



 48. According to 2011 census, which state hold lowest sex ratio (Child) in both Rural & Urban areas?


A. Tamil Nadu

B. Haryana

C. Rajasthan

D. West Bengal

Answer:B) Haryana



 49. According to 2011 census, the population of up is what percentage of the population of India?


A. 16.5

B. 17.6

C. 15.3

D. 24.1

Answer:A) 16.5



 50. Which state has the highest population of rural population?


A. Himachal Pradesh

B. West Bengal

C. Assam

D. Mizoram

Answer:A) Himachal Pradesh










Census 2011

Census 2011 Related Important Previous Year Solved MCQ.

www.govtjobanalysis.com Provided Free All India Mock Test Live Regularly. Every Question Is a Specific Time Covered. If You Are a Aspirant In Government Exam Then I Recommend To You Participate All Test In Our Website And Gain Your Knowledge.

All Test Are Free If you Support Me. Please Support Our Website, Share This Website In Your Friend Circle. If You Share This Website In Your Friend Circle Then All Test Are Free Access For You.




No comments:

Post a Comment

Central Govt Jobs/ Private Company Jobs


Central Govt Job Private Company Jobs

DGEME Steno, MTS & Various Vacancy 2025 69-Post

BRO Various Vacancy 542-Post

NLC India Apprentice Vacancy 1101-Post

CCL Apprentice Vacancy 2025 1180-Post

CDAC Various Vacancy 2025 600+ Post

RRC NCR Sports Quota Vacancy 2025 46-Post

UPSC Engineering Services Exam 474-Post

SSC HC Ministerial Vacancy 509-Post

RRB NTPC Graduate Vacancy 5000-Post

NTPC Under Graduate Vacancy 3050-Post

RRB Junior Engineer Vacancy 2570-Post

RRC NWR Apprentice Vacancy 2094-Post

RRC ECR Apprentice Vacancy 1149-Post

DGEME Group-C Vacancy 194-Post

NHIDCL Deputy Manager Vacancy 34-Post

SSC Delhi Police SI Vacancy 3073-Post

Gujarat Metro Engineer & Various Vacancy

SSC Constable Driver Vacancy 2025

SSC Head Constable Vacancy 2025

Canara Bank Apprentice Vacancy 3500-Post

DRDO Apprentice Vacancy 195-Post

ECGC Apprentice Vacancy 25-Post

RSNB Peon Vacancy 2025

BEL Trainee Engineer Vacancy 610-Post

Indian Bank SO Vacancy 171-Post

SSC Delhi Police Constable Vacancy 2025 7565-Post

RRC ECR Sports Quota Vacancy 2025

Bank Of Baroda Manager Vacancy

DRDO SSPL MTS & Project Asst Vacancy

EMRS Teaching & Non-Teaching Vacancy 7267-Post

Reliance Industry Ltd Diploma Engineer Trainee Vacancy 2024

Cipla Company Junior Operator- Packing, Junior Officer- packing, Junior Operator- Production & Various Vacancy 2024

Vedenta Technology Construction Manager, Sr. Engineer, DAS Engineer, Field Engineer & Performance Engineer Vacancy 2024

Reliance Retail Castomer Service Associate Vacancy 2024

Vedanta Aluminium Head Sales Accounting, Mining Surveyor Vacancy 2024

Reliance Jio Customer Service Recruitment 2024

Larsen & Toubro (L&T) Accountant, Site Engineer, Manager, Project Engineer & Various Vacancy 2024

Jaypee Group (JP Power) General Manager, HR Head & HR Manager Vacancy 2024

Tech Mahindra IT Jobs Team Leader, Software Engineer, Tech Lead, Security Analyst & Various Vacancy 2024

Tata Steel Manager F&A, Medical Officer Vacancy 2024

Jindal Steel & Power Various Vacancy 2024

Adani Group Manager, Engineer, Team Member & Various Vacancy 2024

Jaypee India Ltd Sales Manager, Purchase Executive, ITI Fitter, Casting, Forging, Diploma Mechanical Jobs 2024

Maruti Suzuki ITI Workman Recruitment 2024

Vodafone Idea Ltd Manager & Various Vacancy 2024

Mahindra Customer Care Jobs 2024

Mahindra Manufacturing Sector Assistant Manager, Safety Officer & Various Vacancy 2024

Admit Card/ Result


Admit Card Result

Bank of Maharashtra Generalist Exam admit

IFSCA Gr-A Admit Card

HPCB System Analyst Interview Admit

AIIMS CRE Skill Test Admit

Oil India Jr Office Asst Admit

CGPEB Ward Boy & Aaya Exam Admit

RPSC Asst Statistical officer Admit

RPSC Asst Agriculture Officer Admit

RMLIMS Nursing Officer Admit Card

Kolkata Police DEO Exam Admit

OPSC Odisha Civil Services Exam 2025 Admit Card

BHEL Artisan Vacancy 2025 Admit Card

RRB ALP Vacancy 2024 DV/Upload Documents Admit Card

IB JIO Exam City Information/ Admit Card

RRB NTPC Vacancy 2024 Graduate Level CBT-II Admit Card

IBPS Probationary Officer Vacancy 2025 Mains Admit Card

BEML Non Executive Vacancy 2025 Admit Card

Punjab Police Constable Vacancy 2025 PMT/PST Admit Card

UPPSC Combined Upper Subordinate Services Examination 2025 Admit Card

MPESB Primary School Teacher Selection Test 2025 Admit Card

IBPS PO 2025 Score Card

BSCB Clerk Exam Result

Konkon Railway Various Vacancy Result

Mazagon Dock Apprentice Result

BSPHCL Technician Gr-III Result

BSPHCL Clerk & Store Asst Result

Bihar Sachivalaya ABO Result

Faridabad Court Clerk Result

JKSSB Various Vacancy (02 OF 2022) Result

JKSSB Constable Result

Mizoram PSC UDC Result

UPSC NDA-II Exam 2025 Result

Territorial Army Officer Vacancy 2025 Result

AIIMS Nursing Officer (NORCET-9) Vacancy 2025 Mains Result

RRB ALP 2024 CBAT Result

UCO Bank SO Final Result

NMDC Various Vacancy 2025 Result

AIIMS CRE 2025 Result

PFRDA Officer Gr-A Result

WBCS 2023 Mains Result

WBCS 2022 Gr-C Final Result

WBBPE TET 2023Result

Kolkata Police SI 2023 Result

UPSSSC Jr Analyst Food Result