Banking Jobs/ Railway Jobs

Last Update:-20/10/2025

Comprehension All Questions SSC MTS 2023 SET-VII

  In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each number.

Modern football (1)________in Britain in the 19th century. Since before medieval times, ‘folk football’ games had been played in towns and villages according to local customs and with a (2)_______of rules. Industrialisation and (3)________, which reduced the amount of leisure time and space available to the working class, combined with a history of legal prohibitions against particularly (4)________ and destructive forms of folk football to undermine the game’s status from the early 19th century onward. However, football was taken up as a winter game between residence houses at public (independent) schools such as Winchester, Charterhouse and Eton. Each school had its own rules; some allowed limited handling of the ball and others did not. The (5)_________in rules made it difficult for public schoolboys entering university to continue playing except with former schoolmates.

1. Select the most appropriate option to fill in blank no. 1.


A. fragmented

B. terminated

C. originated

D. culminated

Answer:C) originated



 2. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.


A. minimum

B. variance

C. optimum

D. maximum

Answer:A) minimum



 3. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.


A. normalisation

B. urbanisation

C. standardisation

D. implementation

Answer:B) urbanisation



 4. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.


A. traces

B. undercurrents

C. violent

D. calm

Answer:C) violent



 5. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.


A. control

B. grouse

C. grunt

D. variance

Answer:D) variance



  In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

Students put their heart and soul into studies while (1)________ for examinations. They prepare the syllabus by giving many revisions, making important points on flash cards, preparing notes throughout the year. They read reference books in order to score good marks in the examination. This is the demanding (2)________ of all the students who are appearing in the examinations. But, most students feel tensed on the day before an examination. Everyone is in a state of (3)________ as to what questions would be asked in the paper and whether they could write their answers properly to get good marks. Such overthinking is the cause of (4)________ which definitely affects their performance. They should revise the subject regularly and should not keep their doubts pending. This will not create a (5)________ of backlog and they will get sufficient time to resolve their problem.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. calculating

B. preparing

C. producing

D. guiding

Answer:B) preparing



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. habit

B. routine

C. method

D. principle

Answer:B) routine



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. confidence

B. hesitation

C. uncertainty

D. assurance

Answer:C) uncertainty



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. comfort

B. peace

C. anxiety

D. agitation

Answer:C) anxiety



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. power

B. weight

C. burden

D. mass

Answer:C) burden



  In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each number.

Each essay is set (1)______ against its background and made simpler by providing (2)_______ summary and critical commentary, short notes on textual issues, and (3)__________ of important critical and theoretical issues under the heading essay topics. (4)_____ of the most commonly used terms in the literature is given at the end and meant to serve as ready reference. This book will cater the (5)_______ of students of literature and teachers teaching this course.

1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.


A. off

B. on

C. at

D. in

Answer:A) off



 2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.


A. its

B. there

C. that

D. this

Answer:A) its



 3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.


A. mindse

B. thinking

C. discussions

D. chats

Answer:C) discussions



 4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.


A. data

B. grammar

C. glossary

D. figures

Answer:C) glossary



 5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.


A. desires

B. whims

C. needs

D. feelings

Answer:C) needs



No comments:

Post a Comment

Central Govt Jobs/ Private Company Jobs


Central Govt Job Private Company Jobs

RRB NTPC Vacancy 2025

BEL EAT & Technician-C Vacancy 162-Post

ONGC Apprentice Vacancy 2623-Post

ISRO SDSC Various Vacancy 141-Post

CAT Jr Account Officer & Various Vacancy

BECIL Various Vacancy 2025

NTPC Mining Executive & AMS Vacancy

Central Warehouse JPA & Je Executive Vacancy

CERC Various Vacancy 2025

CSIR NML Apprentice Vacancy

BEL EAT & Technician Vacancy 15-Post

RNSB Jr Executive Trainee Vacancy

Territorial Army Soldier Vacancy 716-Post

Indian Army 10+2 TES 2025 90-Post

Territorial Army Soldier Vacancy 1426-Post

RRC NER Apprentice Vacancy 1104-Post

RITES Sr Technical Asst Vacancy 600-Post

Federal Bank Officer Vacancy 2025

PGCIL Officer Trainee Vacancy 2025

SECL Asst Foreman Vacancy 543-Post

NSUT Asst Professor Vacancy 184-Post

SECL Mining Sirdar & Jr Overmann Vacancy 595-Post

RRC NER Sports Quota Vacancy 2025

RVNL Manager Vacancy 2025

Chittaranjan Locomotive TGT & PRT Vacancy

BSF Constable GD Vacancy

Army TGC-143 2025 Vacancy

IPPB GDS Vacancy 2025

NBARD Specialist Vacancy

South Indian Bank JO & BPO Vacancy

ECIL Various Vacancy 2025

DGEME Steno, MTS & Various Vacancy 2025 69-Post

BRO Various Vacancy 542-Post

Reliance Industry Ltd Diploma Engineer Trainee Vacancy 2024

Cipla Company Junior Operator- Packing, Junior Officer- packing, Junior Operator- Production & Various Vacancy 2024

Vedenta Technology Construction Manager, Sr. Engineer, DAS Engineer, Field Engineer & Performance Engineer Vacancy 2024

Reliance Retail Castomer Service Associate Vacancy 2024

Vedanta Aluminium Head Sales Accounting, Mining Surveyor Vacancy 2024

Reliance Jio Customer Service Recruitment 2024

Larsen & Toubro (L&T) Accountant, Site Engineer, Manager, Project Engineer & Various Vacancy 2024

Jaypee Group (JP Power) General Manager, HR Head & HR Manager Vacancy 2024

Tech Mahindra IT Jobs Team Leader, Software Engineer, Tech Lead, Security Analyst & Various Vacancy 2024

Tata Steel Manager F&A, Medical Officer Vacancy 2024

Jindal Steel & Power Various Vacancy 2024

Adani Group Manager, Engineer, Team Member & Various Vacancy 2024

Jaypee India Ltd Sales Manager, Purchase Executive, ITI Fitter, Casting, Forging, Diploma Mechanical Jobs 2024

Maruti Suzuki ITI Workman Recruitment 2024

Vodafone Idea Ltd Manager & Various Vacancy 2024

Mahindra Customer Care Jobs 2024

Mahindra Manufacturing Sector Assistant Manager, Safety Officer & Various Vacancy 2024

Admit Card/ Result


Admit Card Result

NHPC Non Executive Exam City/Admit Card

IB SA/MT Exam City/Admit Card

BEL Trainee Engineer Admit Card

CGPEB Tracer Vacancy 2025 Admit Card

RBI Officer Gr-B Admit Card

ISRO ICRB Scientist Engineer Admit

PGCIL Field Engineer & Supervisor Admit

APSCOB Manager & Staff Asst Admit

Patna High Court Forman Admit

OSSC LTR Teacher CV Admit

UKPSC DSO Admit Card

WBPSC WBSC 2023 Gr-A & B PT Admit

WBMSC Sub Asst Engineer Exam Admit

WBJEEB ANM & GNM Admit

Bank of Maharashtra Generalist Exam admit

IFSCA Gr-A Admit Card

HPCB System Analyst Interview Admit

AIIMS CRE Skill Test Admit

Oil India Jr Office Asst Admit

CGPEB Ward Boy & Aaya Exam Admit

RPSC Asst Statistical officer Admit

RPSC Asst Agriculture Officer Admit

RMLIMS Nursing Officer Admit Card

Kolkata Police DEO Exam Admit

SSC Delhi Police SI CPO Final Result

IBPS SO 2025 Result

CGPSC Mining Inspector Result

GPSC Asst Professor Result

Gujarat High Court Librarian Result

KPSC Civil Excise Officer Result

MSETCL Superintending Engineer Result

OPSC Asst Director Result

OSSSC Teacher & Sevika Vacancy Result

RSMSSB Livestoke Asst Result

RSMSSB RMES NHM Paramedical Result

RSMSSB ANM Result

RPSC RAS/RTS 2023 Final Result

RSMSSB JTA & Account Asst Result

UPSSSC Panchayet Officer Result

WBCS 2022 Gr-D Result

WBPSC JE 2022 Result

WBPSC Clerkship 2023 Result

UPSSSC Agri Technical Asst 2024 Result

AAI Sr Asst & Jr Asst Result

NHPC Trainee Officer Result

NHPC Trainee Engineer Result

AAI Jr Executive Result

Semi Conductor Lab Asst Result

NHPC Apprentice Result

Supreme Court Jr Court Asst Result